Oikein hoidettu nahka on kestävä pintamateriaali

Nahkapenkit ovat monelle autoilijalle tärkeä yksityiskohta, kun puntaroidaan uuden auton hankintaa. Nahka onkin monessa mielessä hyvä valinta istuinten materiaaliksi, sillä se on arvokkaan näköinen ja oikein hoidettuna erittäin kestävä. Jotta nahkapinnat pysyisivät siisteinä, ehjinä ja notkeina, tulee niitä hoitaa säännöllisesti tarkoitukseen sopivilla tuotteilla.

Millainen nahka on kyseessä?

Ennen kuin ryntäät hoitoaineiden kanssa penkkien kimppuun, selvitä, mitä materiaalia autosi ”nahkapinnat” todellisuudessa ovat. Nahkavaihtoehtoja on kolme: pintanahka (aito nahka), pintakäsitelty nahka ja keinonahka.

Käytännössä suurin osa autojen nahkaverhoiluista on nykyään pintakäsiteltyä. Pintakäsittely parantaa selvästi nahan kestävyyttä, mikä tekee siitä erinomaisen vaihtoehdon kulutuspinnoille kuten istuimiin. Aitoa nahkaa, eli pintanahkaa, käytetään tänä päivänä lähinnä vain erikoisautoissa ja joissakin valmistajien luksusmalleissa.

Pintakäsitellyssä nahassa päällimmäisenä on väri- tai polyuretaanikerros, joka tukkii nahan huokoset ja estää lian, mutta myös hoitavien aineiden, imeytymisen. Käsittely kuitenkin kuluu pikkuhiljaa, mikä muuttaa nahan ominaisuuksia. Mikäli pintakäsitelty nahka alkaa tuntua kuivalta ja hieman kovettuneelta, alkaa se hyötyä nahkaa ravitsevista hoitoaineista.

HUOM! Kaikkia nahanhoitotuotteita kannattaa aina testata ensin piilossa olevalle pinnalle.

 

Näin huollat pintakäsitellyt nahkapinnat

1. Aloita imuroinnilla

Pintojen puhtaanapito on tärkein osa nahanhoitoa, sillä hankaavat likapartikkelit kuluttavat nahan pintaa. Huolto-operaatio onkin hyvä aloittaa imuroinnilla, jotta irtoroskat saadaan pois ennen puhdistusaineen levittämistä.

2. Levitä SONAX PROFILINE Leather Cleaner Foam -puhdistusvaahto

SONAX PROFILINE -sarjan Leather Cleaner Foam puhdistaa tehokkaasti pinttyneenkin lian nahkaverhoiluista. Annostele vaahtoa harjaan tai suoraan käsiteltävälle pinnalle. Harjaa hellävaraisesti, älä hankaa. Hankaaminen voi vahingoittaa nahkaa, joten on tärkeää antaa aineen tehdä puhdistustyö. Pyyhi ylimääräinen puhdistusvaahto pois pehmeällä liinalla (ei mikrokuitu).

3. Suojaa SONAX PROFILINE Leather Care -nahanhoitoaineella

Kun nahka on puhdistettu huolellisesti, on vuorossa pintojen suojaus. SONAX PROFILINE Leather Care on voidemainen nahanhoitoaine, joka soveltuu niin uuden kuin vanhankin nahan hoitamiseen ja suojaamiseen. Leather Care kirkastaa nahan värin, jättää pinnan mukavan pehmeäksi sekä suojaa UV-säteilyltä. Ehkäisee myös lian pinttymistä, joten aineen säännöllinen käyttö helpottaa puhtaanapitoa. Ei jätä penkkejä rasvaisen tuntuisiksi.

Voidemaista ainetta levitetään ohut kerros nahkapinnoille, kun ne ovat vielä pesun jäljiltä kosteat. Kevyt hieronta auttaa ainetta imeytymään. Levitykseen voidaan käyttää esimerkiksi pehmeää vahanlevityssientä. Anna lopuksi kuivua kunnolla. Jos ainetta jää imeytymättä, voit pyyhkiä sen pois mikrokuituliinalla. Huom! Leather Care ei sovellu aniliini- tai mokkanahalle.

Nahkaverhoillut penkit tulisi puhdistaa ja suojata noin neljä kertaa vuodessa.